Förra veckan avslutades med två intressanta aktiviteter. Först talade jag på Senioruniversitetet här i Växjö. SenIoruniversitetet drivs av pensionärer för pensionärer. De skriver på sin hemsida att det är föreningar för “tredje ålderns universitet”.
De finns på universitet och högskoleorter. Jag träffade Senioruniversitetet i Uppsala innan jag flyttade till Växjö och lärde mig att detta är en växande rörelse. Aktiva seniorer som vill lära sig mer, som bjuder in intressanta föreläsare. Så också i Växjö. De berättade att de kommer flest till historieföreläsningar. Att utbudet är varierande, konst, kultur, design, historia m.m.
Jag gläds alltid när jag träffar aktiva föreningar och tycker att det är intressant med en rörelse som växer där information och kunskapsinhämtade sker vid mänskliga möten, detta i värld där så mycket idag avhandlas på nötet.
Mitt bidrag var att jag berättade dels om min egen bakgrund, om uppdraget som landshövding och om länsstyrelsens arbete.

På kvällen hade jag förmånen att få dela ut Skapa priset till Årets innovatör i Kronoberg och till unga innovatörer. Priset delades ut på Almis tillväxtdag. Per Stihl, årets innovatör och Alexander Brorsson, årets unga innovatör kommer sedan att delta i Stockholm den 9 november och tävla om att få det nationella priset på SKAPAs innovationsgala. Jag kommer också att närvara.
Ordförande i stiftelsen Skapa är Landshövdingen i Västmanland Minoo Akhtarzand. Stiftelsen skapades till Alfred Nobels minne och bakom stiftelsen står bland annat Almi, VINNOVA, Svenska uppfinnareföreningen m. fl.
Vid Almis tillväxtdag här i Kronoberg delades också pris ut till Årets Nybyggare Nystart och till Årets Nybyggare Pionjär. Priserna gick till Hala Baydon och José Navarro.
Jag är glad att det finns så mycket innovationskraft i länet och att det startas så många nya företag.
Helgen tillbringade jag sen i ett blåsigt Uppsala tillsammans med två av mina tre barnbarn. Nu är det återigen måndag och jag ser fram emot en ny spännande arbetsvecka.