Jag hade förmånen att få nyinviga en bensinmack i Agunnaryd under lördagen. När jag blev tillfrågad så berättade Krister Lindkvist, en av bygdens eldsjälar, att den tidigare ägaren av macken meddelat att de skulle avveckla verksamheten. Krister konstaterade att “det kunde ju vara lika bra för då fick vi ta hand om den själva”. Vad sedan föreningen i Agunnaryd gjorde var att de först förhandlade loss anläggningen för en symbolisk summa. Sedan kontaktade de ett annat bolag, Din-X, och i lördags kunde de nyinviga bensinmacken.
Min bild av människorna i Agunnaryd är att de är entreprenörer som värnar sin hembygd. De har givetvis haft hjälp av bygdens stora son, Ingvar Kamprad, som bland annat bidragit med finansiering när en ny lanthandel skulle byggas. Men bara pengar räcker inte, det behövs också andra drivkrafter för att behålla och utveckla servicen på landsbyggden. Drivkrafter som finns i Agunnaryd. Påfallande var också det stora antalet barn som deltog i invigningen. Orten har dessutom brist på bostäder när nu folk flyttar in. Här finns framtidstro.

Nu ser jag fram emot att få träffa andra entreprenörer när Växjö kommun och Länsstyrelsen bjuder in till expertmingel imorgon onsdag. Minglet är ett tillfälle för de som driver mindre företag att få träffa experter som kan vara till nytta för att utveckla verksamheten.
Nu pågår också jobbmässan som riktar sig till arbetsökande med teman som digitalisering, inspiration och framtidsplanering. Bakom veckan står Växjölöftet som är ett samarbete mellan Växjö kommun, Arbetsförmedlingen, Linneuniversitetet, Länsstyrelsen, Näringslivet och Växjöborna. Själv åker jag till Stockholm och Landshövdingemöte på torsdag men hinner delta i avslutandet av jobbveckan på fredag.