I dagarna två hade vi förmånen att få besök av ett 40-tal ambassadörer. Det var den Stockholmsbaserade diplomatkåren som årligen gör en studieresa och i år fick vi möjlighet att visa upp vårt län. Ambassadörerna fick ta del av ett program som speglar den utveckling som sker inom många områden. Fokus under den första dagen var på skogen då vi besökte Södra samt på teknik/IT, miljö och hållbarhet som var ämnen vi fördjupade oss i under ett besök på Linnéuniversitetet. Dag två besökte ambassadörerna IKEA där de fick ta del av hur IKEA arbetar med hållbarhet. Även ett stopp på Huseby och Smålands museum hanns med.

Det finns många exempel på personer som ideellt gör stora insatser för att hjälpa de som har det svårt. Människor som gör skillnad och vars insatser kan innebära oerhört mycket för den enskilde och även för samhället i stort. Lions i Växjö har sedan 1974 arbetat med ideell hjälpverksamhet. I måndags delades Lions ut två stipendier på Residenset. Kultur- och musikstipendium delades ut till Moa Fredriksson och ungdomsledarstipendium delades ut Jennie Granqvist. Ett stort tack och grattis till er båda för fina insatser!

Den 23–24 maj kommer vi att vara värdar för årets plan- och bostadsdagar, ett arrangemang för personer som arbetar med plan- och bostadsfrågor runt om i landet. Deltagarna kommer få ta del av information från bland annat Boverket och om Agenda2030 och om nyheter från regering och departement.

Jag vill också passa på att slå ett slag för en av länets stora händelse i år. Fredagen den 25 maj invigs nämligen Sveriges 30:e nationalpark, Åsnens Nationalpark. Alla är varmt välkomna att komma med och fira. Under dagen kommer området att sjuda av liv, på scenen kommer Martin Emtenäs, känd från programmet ”mitt i naturen” att vara konferencier. Vi kommer få ta del av härlig musik från Musica Vitae och från elever från AMB och mycket mer. Gå gärna in på Åsnens hemsida för att se hela programmet

Fullständigt invigningsprogram med tider

Inte nog med att vi inviger en nationalpark, den 25 maj kommer också Kronprinsessan Victoria till Småland, och Åsnens Nationalpark för att genomföra sin 11:e landskapsvandring. Kronprinsessan kommer att vandra genom Sveriges samtliga landskap och Kronprinsessans första vandring var i Västergötland i september förra året. Nu är vi mycket glada över att få hälsa Kronprinsessan välkommen till Nationalparken Åsnen och dess underbart vackra natur!