H.K.H. Kronprinsessan Victoria ska vandra i Sveriges alla landskap för att uppleva den svenska naturskatten. Den 25 maj hade jag och mina kollegor, Helena Jonsson i Jönköping och Thomas Carlzon i Kalmar, äran att hälsa Kronprinsessan välkommen till Småland och idylliska Ulvö. Allmänheten var inbjuden att följa med på vandringen och i strålande sol, klarblå himmel och i sällskap av ett hundratal började vi vår vandring längs banvallen mot Trollberget. Längs vägen guidade Länsstyrelsens medarbetare Helene Pettersson och Martin Sjödahl oss. Efter ett par kilometer lämnade vi banvallen och tog oss in i skogen och längs en stig, lite snår och stenar fortsatte vandringen. En av alla saker som jag är extra stolt över i vår nybildade nationalpark, är tillgängligheten för dem som använder barnvagn, cykel eller rullstol. Banvallen ger stora möjligheter att uppleva och vistas i naturen, men även vid parkens entréer Trollberget och Sunnabron har vi jobbat mycket med tillgängligheten.

Det var just till Trollberget som den smala stigen ledde oss. Hit hade flera hundra personer tagit sig och vi möttes givetvis av Trollmor och hennes trollungar som delade med sig av berättelser och sägner om denna mystiska plats.

Vandringen gjorde oss lite hungriga och efter en lektion i fågelläten, bjöd elever från Pilbäckskolan på mat gjord över öppen eld vid Åsnens strand.

Med ny energi tog vi oss den sista biten mot Hulevik där invånarna förberett sig på att få en skymt och kanske, kanske få byta något ord med Kronprinsessan. Längs gatan väntade ung som gammal och med kamerorna i högsta hugg hälsades vi välkomna till deras lilla by. En tillsynes kort promenad kan ta sin tid. Men avtrycket, som jag är övertygad om att Kronprinsessan gjorde, är mer värdefullt än de extra minuterna som promenaden mot hamnen och de väntande båtarna tog.

För nu var det dags att ta på flytvästarna och hoppa i båtarna som skulle ta oss över sjön Åsnen. Åsnens nationalpark består till 75 procent av vatten, så givetvis måste vi ge vår gäst en guidad tur över sjön. Samtidigt som Kronprinsessan åkte mot Hunshult och den sista biten av vandringen, åkte jag tillsammans med kollegorna Helena och Thomas till Sunnabron för att delta i invigningen av Åsnens nationalpark.

I Sunnabron var det full fart. Ett tusental gäster rörde sig mellan aktiviteterna i tälten, tog del av musikunderhållning och njöt av en härlig dag i vår nybildade nationalpark. Arbetet från idé till nationalpark har tagit många år och involverat hundratals människor. Tänk att nu var vi snart där. Vid stunden då parken äntligen skulle invigas. Tillsammans med Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger, fick jag äran att dela med mig av mina tankar från scenen. En stor dag med mycket känslor!

Till scenen och invigningen anslöt givetvis Kronprinsessan och även hon delade med sig av sina tankar om dagen hon upplevt, intrycken hon fått och vikten av nationalparker och skyddad natur i stort. Tillsammans med elever från Mot nya höjder invigde hon sedan Sveriges 30: e och Kronobergs första nationalpark.

Ett innerligt och varmt tack till alla er som arbetat med och bidragit till bildandet av nationalparken, men också alla de timmar som lagts inför Landskapsvandringen och invigningen av Åsnens nationalpark. Tillsammans gjorde vi det möjligt!